What's in a name?

Corona, corona, corona, het is het enige wat we nog horen. Maar van waar komt die naam? En zijn er nog zaken die naar deze naam luisteren? 



Coronavirus
Het coronavirus dankt zijn naam aan het Latijnse woord corona dat krans betekent. Dit verwijst naar de krans die zich bevindt rond het virus zelf. Deze kan je zien wanneer je door een elektronenmicroscoop kijkt.

Sint-corona
Enkele weken geleden werd deze heilige foutief gelinkt aan het coronavirus. Reuters had opgenomen dat Sint-Corona patroonheilige was tegen epidemieën. Dit klopt niet. Corona was een jong meisje die werd vermoord omdat ze christelijk was. Sindsdien werd ze een martelaar. Toch een connectie dan met 
het coronavirus? 😉

Corona bier
Het corona bier is een Mexicaans biertje, onderdeel van AB Inbev. Velen weigeren nog dit bier te drinken sinds het coronavirus. Dit is misschien dan ook de reden waarom de aandelen van AB Inbev nu zo laag staan in de beurs. De BEL20 is de laatste maand al bijna 20% gedaald. Tijdens de bankencrisis in 2008 is BEL20 53,8% gedaald. Om een idee te geven van hoe het nu daalt, geef ik er nog bij dat de BEL20 sinds april vorig jaar al 23,88% is gedaald. Laat ons hopen dat het niet steeds blijft zakken, fingers crossed.
https://www.lokocartoons.nl/corona/

Muziekgroep corona
Corona is een Italiaanse dance- en popact die vooral actief was in de jaren '90. Ze zijn bekend voor hun nummer The Rythm of The Night dat je hieronder kunt horen:


Corona rond de zon

Corona is ook een term uit de astronomie. Het verwijst namelijk naar de hete atmosfeer rond de zon. Wanneer er een zonsverduistering is, kan je de corona zien als een lichtkrans rond de zon. Een totale zonsverduistering komt eens per 300 jaar voor. 
Corona sigaar
De corona is ook een sigarenmodel. Door vele kenners wordt deze beschouwd als de mooiste sigaar aangezien ze niet te dun is en ook niet te groot.

Prosit corona
Ik eindig met een zinnetje die de meeste studenten wel zullen kennen, namelijk prosit senior, prosit prosenior(es), prosit corona, ad fundum. Dit zinnetje moet een student zeggen wanneer hij een ad fundum doet. Bij dit ritueel moet hij telkens de voorzitter, oud-voorzitters en de andere aanwezigen groeten om daarna zijn glas in één teug leeg te drinken. Een cantus is een gebeuren die al lang bestaat. Zo heb je hieronder een schilderij van Mühlberg uit 1900 dat een cantus voorstelt.

 Hopelijk komt de tijd er snel dat we dit weer kunnen doen! 


Zoals je ziet is corona niet altijd serieus. Ook in de geschiedenis komen we corona al vaker tegen, maar op wat andere manieren. 

Dit is waarschijnlijk één van mijn minder serieuze blogs, maar hé in deze tijden mag het ook eens wat funnier zijn 😆

Bronnen:
Dangreau, S. (2020, maart 26). Maak kennis met Sint-Corona, patroonheilige tegen epidemieën. Opgehaald van Vrt News: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/03/26/maak-kennis-met-sint-corona-patroonheilige-tegen-epidemieen/
jca. (2020, maart 26). Dom van Aken onthult Sint-Corona: patroonheilige van het doorstaan van epidemieën. Opgehaald van De Standaard: https://www.standaard.be/cnt/dmf20200326_04903641
s.n. (2020, maart 30). Bel20. Opgehaald van De Tijd: https://www.tijd.be/markten-live/beurzen/euronext-brussel/bel20.html
s.n. (2020, maart 30). BEL20. Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/BEL_20
s.n. (2020, maart 15). Cantus. Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cantus
s.n. (2020, maart 12). Corona (bier). Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Corona_(bier)
s.n. (2020, maart 30). Corona (Heilige). Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Corona_(heilige)
s.n. (2020, maart 11). Corona (muziekgroep). Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Corona_(muziekgroep)
s.n. (2020, februari 28). Corona (sigaar). Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Corona_(sigaar)
s.n. (2020, maart 30). Coronavirussen. Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Coronavirussen
s.n. (2020, maart 27). Zonsverduistering. Opgehaald van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonsverduistering#Totaal
tg. (2020, februari 28). Veel Amerikanen weigeren nog Corona-bier te drinken. Opgehaald van Nieuwsblad: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200228_04869554


Reacties

  1. Dag Judy!

    Toffe titel! Zeker omdat je verschillende objecten/zaken die te maken hebben met corona aanhaalt! Ik wist zelf niet dat het virus deze naam kreeg door de 'krans' er rond heen.
    Jouw blog leest zeer vlot, is leerrijk en aangenaam om te lezen.

    Groeten,
    Sven Legein

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten