Slaan we er ons door?


https://www.pwnet.nl/personeelsmanagement/artikel/2018/11/huiselijk-geweld-blijft-niet-thuis-10128542?_ga=2.192746282.1218804449.1585929312-1545541259.1585929312

Het huiselijk geweld neemt toe in deze coronatijden. Mensen zitten samen met hun gezin thuis, opgesloten. Er zijn nog meerdere factoren die zorgen voor stress, namelijk financiële onzekerheid, problemen met de kinderen en spanningen onderling. Ze hebben geen uitlaatklep meer. De sociale controle vermindert ook. Het gevolg is dus dat ze het op elkaar af reageren. Huiselijk geweld kwam voor de coronacrisis ook wel al voor, maar de meldingen zijn nu verdriedubbeld. 

Geweld als straf
Vroeger werd een vrouw beschouwd als het bezit van de man. Wanneer een vrouw iets fout deed, zoals overspel plegen, kon ze publiekelijk gestraft worden. Dit kon bestaan uit stenigen of de vrouw aan de schandpaal plaatsen. Ook de man had de toestemming om zich op deze manier te verdedigen. Wanneer hij een reden kon aangeven die voldoende kon bewijzen dat zijn eer was gekrenkt, dan kon men de moord op zijn vrouw zelfs door de vingers zien.
Ook kinderen werden vaak geslagen. Dit kon thuis door de ouders of zelfs op school door de leerkracht. Je zult wel allemaal de verhalen gehoord hebben van jullie grootouders dat ze werden geslagen met de lat als ze links schreven. Wel, het was eerder in de geschiedenis zelfs nog erger waarbij het kind met de roe werd geslagen op hun blote rug of achterwerk. Eind de 19e eeuw werd er een wet geformuleerd die fysieke straffen verbood, maar er werd nog steeds niet naar gekeken.
Met bovenstaand voorbeeld dwaal ik een beetje af van huiselijk geweld, maar als de leerkrachten op school de kinderen mogen slaan, kunnen we er wel van uit gaan dat het thuis nog vaker gebeurde aangezien de ouders het kind nog eens straffen voor hun daden op school en die van thuis.

Is het nu nog enkel de vader die slaat?
Veel mensen denken dat het nog steeds de vrouw is die mishandeld wordt, maar niets is minder waar. Ook de man kan slachtoffer zijn van huiselijk geweld. De vrouw heeft wel vijf tot acht keer meer kans op huiselijk geweld.
Ook oudermishandeling bestaat. De naam wijst het zelf uit: de ouders worden mishandeld door hun eigen kind. Eén op de tien gezinnen kunnen hiervan meespreken. 
Gelukkig is huiselijk geweld sinds 24 november 1997 opgenomen in het strafwetboek. In art. 410 staat onder het hoofdstuk 'opzettelijk doden, niet doodslag genoemd, en opzettelijk toebrengen van lichamelijk letsel'Indien de schuldige, in de gevallen omschreven in de artikelen 398 tot 405, de misdaad of het wanbedrijf pleegt tegen zijn vader, moeder of andere bloedverwanten [in de rechte opgaande lijn of in de zijlijn tot de vierde graad], wordt de minimumstraf bedoeld in die artikelen verdubbeld in geval van gevangenisstraf en met twee jaar verhoogd in geval van opsluiting. Hetzelfde geldt ingeval de schuldige de misdaad of het wanbedrijf heeft gepleegd tegen zijn echtgenoot of de persoon met wie hij samenleeft of samengeleefd heeft en een duurzame affectieve en seksuele relatie heeft of gehad heeft. (Bovendien wordt de maximumstraf, in het geval bepaald in artikel 398, eerste lid, verhoogd tot gevangenisstraf van een jaar.).

Oplossing tijdens coronatijden
Zuhal Demir, Vlaams minister Handhaven en Justitie, heeft een akkoord getekend die zegt dat slachtoffers van huiselijk geweld nu terecht kunnen in een hotel. Deze hotelketen, die niet bij naam wordt genoemd uit veiligheid, stelt zijn infrastructuur ter beschikking. Met dit te doen hopen ze dat de slachtoffers minder bang zijn om aangifte te doen nu ze weten dat er een plaats is waar ze naar toe kunnen. Misschien een idee om na de coronacrisis door te trekken?

Ik wens iedereen nog veel succes in deze dagen! Iedereen heeft het moeilijk in deze tijd. Reageer het alstublieft niet af op de mensen die het meest van je houden. We will get through this!


Ben je zelf slachtoffer van huiselijk geweld, bel of chat dan met 1712. Minderjarigen kunnen ook terecht bij nupraatikerover.be.


https://www.hln.be/nieuws/binnenland/hulplijn-1712-merkt-geen-grote-stijging-in-aantal-oproepen-we-maken-ons-zorgen~a627e81cd/


Bronnen:
ibz. (2018, oktober 2). Partnergeweld. Opgehaald van Ibz veiligheid en preventie: https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/geweld/partnergeweld
Jantrao. (2015, mei 29). Huiselijk geweld: historie, omvang en actie. Opgehaald van Mens en samenleving: https://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/16655-huiselijk-geweld-historie-omvang-en-actie.html
Kruispuntbank Wetgeving. (s.d.). Strafwetboek. Opgehaald van Ejustice: http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_loi/change_lg.pl?language=nl&la=N&cn=1867060801&table_name=wet
Lips, J. (2020, april 3). Huiselijk geweld neemt toe tijdens coronacrisis: Demir sluit akkoord met hotelketen om slachtoffers op te vangen. Opgehaald van HLN: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/huiselijk-geweld-neemt-toe-tijdens-coronacrisis-demir-sluit-akkoord-met-hotelketen-om-slachtoffers-op-te-vangen~a02eb682/
s.n. (2020, april 6). Domestic Violence. Opgehaald van Wikipedia: https://www.besafe.be/nl/veiligheidsthemas/geweld/partnergeweld
s.n. (s.d.). Straffen. Opgehaald van Onderwijsgeschiedenis: http://www.onderwijsgeschiedenis.nl/Straffen/
vzw Zijn. (s.d.). Oudermishandeling. Opgehaald van vzwzijn: http://www.vzwzijn.be/wat-is-geweld/themas/oudermishandeling



Reacties

  1. Mooi dat je dit stukje 'taboe' doorprikt. Velen zeggen nu inderdaad: "Het kan toch niet zo moeilijk zijn om binnen te blijven." Maar voor de mensen die te maken hebben met huiselijk geweld lijkt me dit een ware nachtmerrie.

    Groetjes Julie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Judy,
    Ik vind het goed dat je het hebt over huiselijk geweld tijdens deze coronacrisis. Dit is een onderwerp dat zeker bespreekbaar gemaakt moet worden. Dit is eigenlijk iets primitiefs en daarom ongelooflijk dat dit de dag van vandaag nog steeds voorkomt! Ook leuk dat je even terugblikt op de geschiedenis. Ik wist bijvoorbeeld niet dat kinderen niet links mochten schrijven. Gelukkig leefde ik niet in die tijd, anders had ik het vlaggen!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten